Zpráva z Agáty

Volnočasové aktivity pro seniory: Jak se zabavit ve vyšším věku? 

Volnočasové aktivity pro seniory

Stáří má mnohdy konotace s úpadkem sil, únavou a celkovým nadšením. Opak je ale pravdou – i ve vyšším věku se najdou volnočasové aktivity, díky kterým si senioři udržují zdravé tělo i mysl. Pojďme společně odkrýt nejlepší činnosti, které mohou senioři vykonávat sami nebo s blízkými.   

Pohybové aktivity pro seniory posilují svaly i sebevědomí  

Stejně jako v mnohých jiných oblastech i při činnostech sportovního rázu záleží na individuálních možnostech a zdravotním stavu seniora. Proto není od věci se nejprve poradit s ošetřujícím lékařem

Pohyb má ovšem mnoho zdravotních benefitů (nejen) ve stáří. Prokrvují se tkáně, posilují svaly, zlepšuje se spánek, fungování plic nebo peristaltiky střev a v neposlední řadě je fyzická aktivita spojená i s psychickou pohodou. Dále můžeme zmínit účinný boj proti obezitě nebo předcházení nepříznivým účinkům chronických chorob, jako je diabetes mellitus 2. typu nebo hypertenze. 

Jaký pohyb je ten nejlepší? 

Při výběru cvičení musíme myslet na limity staršího těla a s tím spojené úrazy. Ve stáří totiž ubývá svalové i kostní hmoty, mění se rovnovážný systém a klesá stabilita. Ve starších věkových skupinách se také setkáváme s vyšším rizikem pádu. Správné pohybové aktivity se zaměřením na posílení svalstva a koordinaci mohou působit jako vhodná prevence úrazů. 

Jaké jsou vhodné pohybové aktivity pro seniory? 

  • procházky a turistika 
  • plavání nebo cvičení v bazénu 
  • cykloturistika či jízda na rotopedu 
  • jóga pro seniory, taiči 
  • cvičení a posilování na židli 

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by lidé starší 65 let měli pohybu ve střední intenzitě věnovat alespoň 150–300 minut za týden, tedy 2,5–5 hodin. To se rovná přibližně třem až pěti skupinovým lekcím. Nemusí jít přitom jen o organizované aktivity. Každý pohyb se počítá, ať už jde o práci na zahradě nebo hraní si s vnoučaty.  

Nakonec je nutné myslet i na postupné přidávání fyzické zátěže. I přes veškeré výhody pohybu by senioři měli začínat po malých krůčkách a nezanedbávat rehabilitaci. To platí dvojnásob, pokud jedinec nebyl zvyklý hýbat se během života nebo začíná po operaci či nemoci od znovu.  

Zábavné aktivity pro seniory se zaměřením na paměť 

Pozvolný úbytek svalové hmoty a zhoršení pohyblivosti se u seniorů projevuje i ve zhoršení jemné motoriky. Motorika je obecný pojem označující hybnost. Když je řeč o té jemné, jde zejména o pohyby rukou a prstů či koordinaci oka a ruky. Její udržování se odráží ve schopnosti sebeobsluhy – senioři procvičující jemnou motoriku jsou schopní zapnout si sami knoflík, zip nebo si obléct ponožky.  

Jak ve stáří trénovat jemnou motoriku? 

  • Rukodělné a tvůrčí činnosti: Kreslení, malování, vyrábění nebo omalovánky pro dospělé jsou skvělý způsob, jak se starší lidi zabaví a zároveň tím procvičí cit v prstech. Jde současně o relaxační techniky arteterapie, díky kterým si senioři odpočinou od myšlenek každodenního světa. Dále do této kategorie můžeme zařadit navlékání korálků, šití nebo hru se stavebnicemi.  
  • Trénink paměti: Hlavolamy, křížovky, sudoku nebo bingo seniory baví, prokrvují mozek a pojí se i s podporou motorických dovedností. Například se tak opět procvičuje grafomotorika, tentokrát díky držení tužky a psaní. Tyto aktivity současně posilují i další kognitivní funkce, jako je učení, vnímání nebo pozornost.  

Proč pokračovat v tom, co seniory naplňuje 

Nejlepší je věnovat se ve stáří tomu, co člověka naplňovalo během života. Ačkoliv si kondice a zdravotní stav určují vlastní podmínky, není namístě brát vyšší věk jako nepřekonatelnou bariéru ve vykonávání volnočasových aktivit. Pokud senior rád jezdil na výlety, vařil nebo choval zvířata, měl by mít tu možnost i v případě nového domova.  

Mnohé domovy pro seniory, a Dům u Agáty není výjimkou, například posilují psychickou odolnost seniorů pomocí psychoterapie se zvířaty. Nejčastěji se používají speciálně vycvičení psi (tzv. canisterapie). Fyzický kontakt odbourává negativní myšlenky, úzkosti nebo deprese.  

Volnočasové aktivity pro seniory mají mnoho podob. Ať už jde o sport, tvoření nebo deskové hry, největší roli hraje to, aby daná činnost jedince bavila. Ne každý navíc vyhledává možnosti, jak se svým časem naložit. Proto se nebojte seniorům aktivně nabídnout činnosti, které by je mohly zajímat. Právě čas strávený s blízkými a známými je nakonec pro seniory to nejcennější.  

Spustili jsme rezervační systém

Pobyt v našem domově pro seniory si nyní můžete rezervovat online. Zajistěte si místo pro sebe nebo své blízké jedním kliknutím.